Főoldal Itthon Álhírezéssel vádaskodva magyarázza Müller Cecília szavait a Koronavírus Sajtóközpont

Álhírezéssel vádaskodva magyarázza Müller Cecília szavait a Koronavírus Sajtóközpont

3 megtekintés

Müller Cecília keddi sajtótájékoztatóján a hvg.hu kérdésére egyértelműen kijelentette, hogy nem lehet a vakcinák közül választani. A Koronavírus Sajtóközpont viszont pár órával később ennek ellenkezőjét állítja.

A Koronavírus Sajtóközpont, vagyis az a sajtótájékoztató szerv, amelynek az lenne a dolga, hogy a koronavírus-járványról hiteles és tárgyilagos tájékoztatást nyújtson, közleményt adott ki azzal a szöveggel, hogy “már megint álhírt terjeszt a 444”, szerintük ugyanis a lap nem jól értelmezte Müller Cecília országos tisztifőorvos szavait.

A sajtóközpont azután adott ki közleményt, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos keddi sajtótájékoztatóján a hvg.hu kérdéseire válaszolva egyértelműen kijelentette, hogy az oltásra jelentkezők

nem választhatnak majd a koronavírus-vakcinák között.

A dolog természetesen azért kerül szóba, mert a vakcinák gyártói más és más hatékonyságot tulajdonítanak készítményüknek, a kormány által szintén előjegyzett orosz és kínai készítményekkel szemben pedig a hazai közvéleményben nagyobb a bizalmatlanság, mint a nyugati fejlesztésekkel szemben.

A kérdésünk pontosan így szólt: “ha valaki regisztrál a vakcinainfóra, választhat-e az oltások közül vagy sem? Ha nem, mi történik akkor, ha a felkínált oltást nem fogadja el, visszakerül a lista végére?”

Ezt szó szerint így olvasta fel Kiss Róbert rendőr alezredes. Erre érkezett Müller Cecília válasza, amelyet szintén szó szerint közlünk:

a regisztráció egyfajta igénybejelentés. Természetesen azzal az oltóanyaggal fogjuk elkezdeni a nagyobb számú védőoltások beadását, amelyet hatékonynak és biztonságosnak találtak a magyar egészségügyi hatóságok. Ezért nem választható meg a vakcina minősége, mennyisége, típusa, származása, semmi sem, hiszen ez mind szakmai alapon fog nyugodni. Az, hogy hányszor kell beadni, milyen módon, kinek, és minden más kérdés az engedélyezés során dől el. Azt a vakcinát tudjuk majd kínálni, amely minden engedéllyel, tulajdonsággal rendelkezik, amellyel rendelkeznie kell a biztonságos vakcinának Magyarországon. Tehát a kérdésre nagyon röviden az a válasz, hogy nem választható vakcina.

A videóban a kérdés-válasz 31.20 percnél hangzik el.

Müller szavai szembe mennek azzal, amit a kormány – és Orbán Viktor miniszterelnök korábban közölt -, hogy lehet majd választani az itthon elérhető vakcinák közül. A 444 ezt kidomborította, mire válaszul megérkezett a Koronavírus Sajtóközpont álhírterjesztéssel vádoló közleménye.

Azt írták, a kormány 17,5 millió adag külföldi vakcinát kötött le különböző gyártóknál, de azok még nem érkeztek be az országba. Amint azok megérkeznek és a hatóság engedélyezi azokat, elkezdődhet az oltás.

Jelenleg Magyarországon nincs engedélyezett, koronavírus elleni vakcina. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar emberek nem is tudnak miből választani. Erről beszélt keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

Ez viszont nem igaz, nem erről beszélt Müller Cecília, a válaszában fel sem hozta, hogy azért nem lehet választani, mert itthon még nem elérhetők az oltások. Müllert egyébként nem érte váratlanul a kérdés, hiszen az operatív törzsnek szánt kérdéseket minden nap 9-ig kell elküldeni, amiből aztán kedvükre szemezgetnek. Feltehetően az elmondott válaszok is előre megszületnek, hiszen a tájékoztató bőven negyed 12 után szokott kezdődni.

A Koronavírus Sajtóközpont mindenesetre azt állítja, abban bíznak, hogy tavasszal minden, Magyarország által rendelt külföldi vakcina rendelkezésre fog állni,

és akár többféle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, amikből akkor majd akár választani is lehet.

Forrás: HVG.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek