Főoldal Külföld Még szigorúbb járványellenes intézkedéseket sürget Merkel

Még szigorúbb járványellenes intézkedéseket sürget Merkel

4 megtekintés

Nem csitul a járvány Németországban, pedig több mint egy hónapja már, hogy bevezették a részleges zárlatot. A német sajtó szerint a kancellár újabb intézkedéseket szeretne.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

„Nagyon-nagyon komoly” a járványhelyzet, és az új fertőződések túlságosan magasan stabilizálódott számát nem lehet kellőképpen csökkenteni az eddigi intézkedésekkel – mondta egybehangzó sajtóértesülések szerint Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakcióülésén.

A kancellár jó irányba tett helyes lépésnek nevezte a bajor tartományi kormány döntését, amellyel szerdától január 5-ig tovább szigorítják az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezéseinek visszaszorítását szolgáló korlátozásokat. A legfőbb új szabály, hogy mindenki csak a leginkább szükséges esetben – például munkavégzés, bevásárlás, testmozgás céljából – hagyhatja el az otthonát.

Újabb korlátozások nemcsak Bajorországban, hanem az összes többi tartományban is szükségesek, hogy Németország át tudja vészelni a telet

– hangsúlyozta Merkel, mielőbbi döntést sürgetve.

A kancellár a kiszivárgott részletek szerint azt akarja elérni a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányoknál, hogy rendeljenek el csaknem teljes körű zárlatot a karácsony utáni első naptól, december 27-től január 3-ig, vagy szükség esetén január 10-ig. A legfőbb szigorítás az lenne, hogy

csak a mindennapi élethez elengedhetetlen termékeket árusító boltok tarthatnának nyitva.

Angela Merkel szerint azt is el kellene rendelni, hogy a tanítási szünet egy héttel tovább tart, vagyis a tanulók csak a január 11-ével kezdődő héten mehetnek ismét iskolába.

A járvány nyár végén kibontakozott második nagy hulláma miatt eredetileg csak novemberre vezettek be az alapvető fertőzésvédelmi szabályokon – távolságtartás, maszkviselés, gyakori kézmosás és szellőztetés – túlmutató korlátozásokat Németországban. Csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat, a vendéglátást, a kulturális élet intézményrendszerét és a szabadidő eltöltésére szakosodott egyéb szolgáltatások sorát. A fertőzések számának robbanásszerű növekedése megállt, de a várt trendforduló nem következett be.

Ezért az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK, a tartományi kormányfők egyeztető testülete) és a szövetségi kormány legutóbbi tanácskozásán elhatározták, hogy január 10-ig meghosszabbítják a korlátozásokat, és több szabályt meg is szigorítanak. Megegyeztek a többi között arról, hogy két háztartás tagjai közül a korábbi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai az utóbbi 24 órában 12 332 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Ez több mint 10 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 11 169-hez képest. A Covid-19-cel összefüggésben 147 halálesetet regisztráltak egy nap alatt.

Az új esetekkel együtt 1 183 654 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 18 919-re emelkedett Németországban. Az intenzív ellátásra szorulók száma egy nap alatt 71-gyel, 4179-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 2513 beteg szorul.

Németországban összesen 27 291 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5450 ágy szabad.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek