Főoldal Külföld Az olasz kormány ülésén derült ki, hogy koronavírusos a belügyminiszter

Az olasz kormány ülésén derült ki, hogy koronavírusos a belügyminiszter

4 megtekintés

A tanácskozás megszakadt, amikor bejelentették, hogy Luciana Lamorgese tesztje pozitív lett.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Megfertőződött Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, pozitív tesztjét a hétfői kormányülésen jelentették be, így a tanácskozás megszakadt. A belügyminiszterhez legközelebb ülő külügyminiszter Luigi Di Maio, valamint az igazságügyi tárcát vezető Alfonso Bonafede – mindketten az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusai – tíz napos karanténba vonult.

A gazdasági helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról döntöttek volna ma a kormányülésen.

Olaszországban az elmúlt nap alatt 13 720 új fertőzöttet szűrtek ki. A vasárnapi 19 ezerhez képest ez jóval kevesebb, de 52 ezerrel kevesebb tesztet végeztek. A pozitív tesztek aránya enyhén növekedett, és ismét túllépte a tizenkét százalékot. Az aktív fertőzöttek száma 748 ezerre süllyedt, és fokozatosan csökken a kórházban kezeltek száma, amely jelenleg valamivel több mint 30 ezer.

Az elmúlt 24 órában 528 beteg halt meg a korábbi 564 után. A halottak száma december 3-tól napról napra csökken, de számuk már elérte a 60 606-t.

Walter Ricciardi egészségügyi szakértő, a római kormány tanácsadója szerint a csökkenő számok ellenére Olaszország “a második járványhullám tetőzését éli át, és a neheze decemberben és januárban várható”.

Abruzzo tartomány önálló döntéssel hétfőtől kilépett a vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes zónából. Így egyetlen tartomány sem tartozik már vörös színű besorolásba.

Közepesen veszélyes, narancssárga régiónak számít Lombardia, Piemont, Calabria, Toszkána, Abruzzo, Basilicata, Calabria, Valle d’Aosta és Bolzano térsége. Ezeknek a tartományoknak a határa le van zárva.

A legenyhébb korlátozások érvényesek a sárga övezetekben: Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Veneto, Marche, Puglia, Umbria, Lazio, Liguria, Molise, Szardínia, Szicília tartományban és Trento területén. A sárga térségek között nem tiltott a mozgás, de december 21. és január 6. között a régiók közötti utazás tilos lesz az egész országban.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek