Főoldal Deviza Idén elindult a dollár gyengülése – Ez még csak a kezdet?

Idén elindult a dollár gyengülése – Ez még csak a kezdet?

4 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Pénteken már 1,215 környékén járt az euró-dollár jegyzés, ez több mint 8%-kal magasabb az év elejinél. Rövidtávon az amerikai deviza nem csak az euróval, hanem a többi főbb fejlett devizával szemben is gyengült az utóbbi hetekben annak köszönhetően, hogy a koronavírus elleni vakcinákról érkező kedvező hírek hatására a befektetők elmozdultak a kockázatosabb eszközök, elsősorban a részvénypiacok felé.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A vakcinákról érkező hírek mellett Joe Biden választási győzelme és a Fed monetáris politikája is a dollár gyengülését generálja, az amerikai jegybank ugyanis elszántnak tűnt, hogy fenntartsa a laza kondíciókat. És az eddigivel még nincs vége a tendenciának. Az ING Bank például 2021-ben további 5-10%-os dollárgyengülésre számít, az euróval szemben szerintük kikövezett az út az 1,25-ös szintig.

Tovább fűtheti az amerikai deviza gyengülését az, hogy gyakorlatilag bármelyik pillanatban megállapodás születhet az újabb válság elleni mentőcsomagról, ami tovább növelheti az amerikai költségvetési hiányt és adósságot.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Deviza rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek