Főoldal Deviza Miért tud erősödni a forint a vétóügy kellős közepén?

Miért tud erősödni a forint a vétóügy kellős közepén?

3 megtekintés

Egészen látványos az, amit az új hónap kezdete, azaz kedd óta látunk a legfontosabb devizakeresztben, az euró/dollárban. A jegyzések kedd hajnalban még 1,1950 alatt jártak, aztán délután nagy lendülettel 1,2050-ig ugrottak. Ez új 2,5 éves csúcsot jelentett, majd szerdán és csütörtökön még tovább menetelt a közös fizetőeszköz. Röviddel ezelőtt márt 1,2160-nál kereskedtek ebben a devizapárban, ami 2018. áprilisa óta a legerősebb eurót jelenti.

A kedden elindult mozgás kapcsán fontos megjegyezni, hogy  aznap jelentette be egy amerikai kétpárti csoport, hogy végülis 908 milliárd dolláros amerikai költségvetési élénkítést javasolnak, így megnyílt az út a hónapok óta tartó huzavona lezárására, az aznapi meghallgatásán pedig a Fed elnöke azt mondta, hogy a vártnál gyorsabban kezd helyreállni az amerikai gazdaság, igaz bizonytalan még a kilábalás pályája.

Ezek a fejlemények ráerősítettek arra a piaci optimizmusra, amit az elmúlt hetek kedvező vakcinakutatási hírei, illetve a briteknél a már engedéllyel is rendelkező vakcina váltott ki.

Miről szól ez az elemzés?

  • Főként a dollárral szemben érdemi forinterősödés látszik, több hónapos csúcsra ért a magyar fizetőeszköz.
  • Mindez amellett történt, hogy továbbra is bizonytalan: mi lesz a vége a magyar-lengyel költségvetési vétó ügyének.
  • Összefoglaljuk azokat a főbb okokat, amelyek leginkább meghatározzák most a forint mozgását és azt is bemutatjuk, mely szintre kell különösen figyelni.

Forrás: Portfolio.hu - Deviza rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek