Főoldal Deviza Túl van már a nehezén a forint vagy újabb mélypontok várnak rá 2021-ben?

Túl van már a nehezén a forint vagy újabb mélypontok várnak rá 2021-ben?

13 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Nehéz éve volt a forintnak

A 2020-as év a forint történelemkönyvében biztosan kiemelt fejezetet kap majd, hiszen a tavaly év végi 330-as árfolyam után alig telt el három hónap, amikor 370 közelében új történelmi mélyponton járt a magyar deviza az euróval szemben. Utána sem tudott tartósan 345 alá erősödni a magyar deviza, ősszel pedig újra tesztelte a 370-es kritikus szintet az árfolyam.

A jelenlegi 360 körüli euró-forint árfolyam alapján az év eleje óta közel 9 százalékkal gyengült a forint.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régiós devizákhoz viszonyítva nem ennyire kiemelkedő a magyar deviza esése, hiszen a válsághelyzetben tapasztalt globális kockázatkerülés a többi feltörekvő eszközre is hasonló hatással volt. A lengyel zlotyval szemben idén 3,5 százalékkal, a cseh korona ellenében pedig 5,3%-kal gyengült a forint.

Mi jöhet egy ilyen év után?

Egy ilyen év után talán jogosan gondolhatnánk, hogy rosszabb nem jöhet 2021-ben, lassan az elemzők is frissítik előrejelzéseiket a jövő évi kilátásokkal. Röviden összefoglalva most úgy tűnik, hogy az alábbi tényezők mozgathatják a magyar deviza árfolyamát a következő 12 hónapban:

  • A nemzetközi piaci hangulat, amire például jelentős hatása lehet továbbra is a koronavírus-járványnak. Most egyelőre világszerte optimizmus tapasztalható, a többség abban bízik, hogy az év elejére megérkezhetnek a vakcinák, majd az oltások után 2021 közepétől talán visszatérhet az élet a „normális kerékvágásba”. Ez persze még pozitív vagy negatív irányba is változhat, ami a gazdasági kilátásokat és a hangulatot is érdemben befolyásolhatja.
  • Sokak számára még mindig kérdés, mit várjanak Joe Biden januári beiktatása után, elsősorban az amerikai-kínai kapcsolatok alakulása szempontjából vannak kérdőjelek.
  • Magyar szempontból elsősorban a múlt héten kirobbant uniós költségvetési vitára lesz érdemes figyelni, bár, ha szerencsénk van, akkor az 2021 elejére lezárulhat. Ha elhúzódik a megoldás, esetleg még inkább elfajul a kapcsolat Magyarország és az EU között, akkor az egyértelműen negatív lenne a forint szempontjából.
  • A másik kulcskérdés az MNB monetáris politikája lehet. Az infláció utóbbi hónapokban látott csökkenése és a forint erősödése után elemzők szerint decemberben akár lazíthat is a magyar jegybank, legnagyobb eséllyel az egyhetes betéti kamat visszavágásával 0,6%-ra, az alapkamat szintjére. Középtávon 2021-ben pedig az lehet a fő kérdés, hogy ha a gazdaság kilábalása magával hozza az inflációs nyomás erősödését, akkor hajlandó lesz-e a Monetáris Tanács a kellő időben meghozni a szükséges szigorító lépéseket. A Commerzbank elemzője például hónapok óta azt tartja az egyik fő kockázatnak, hogy a jegybank esetleg késlekedik majd a kamatemelésekkel jövőre.

Az ING Bank szakértői a napokban azt vetítették előre, hogy 2021-ben a gazdaság kilábalásával enyhülhet a nyomás a kelet-közép-európai devizákon, de

a régióban továbbra is a forint lehet a leginkább alulteljesítő.

Az elemzők a cseh koronát favorizálják, mivel szerintük a cseh jegybank hajlamos a leginkább tolerálni a deviza erősödését. A zloty és a forint között pedig a fizetési mérleg egyenlege jelentheti a különbséget: miközben a lengyeleknél többletes a külső pozíció, Magyarországon enyhe hiány van a fizetési mérlegben, ez dönthet a lengyel deviza javára. Összességében a régiós devizákat támogathatja a gyengébb dollár is az ING szerint, a bank szakemberei 2021 végére 1,25-ös euró-dollár árfolyamot jósolnak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Fontos tényező, hogy az ING azzal számol, hogy lesz megegyezés az uniós költségvetésről, jó eséllyel még az év végéig, amíg a német elnökség tart. Ha elhúzódna a dolog, akkor szerintük nagyobb eséllyel adja be a derekát Lengyelország, mint Magyarország, de az alapforgatókönyvük az, hogy végül senki nem vétózza meg a büdzsét.

A forint szempontjából biztató lehet, hogy magasabb reálkamattal zárhatja az évet, mint a cseh és a lengyel versenytársai, még akkor is, ha decemberben 0,6%-ra vágja az egyhetes irányadó rátát az MNB. Ez alá az elemzők szerint nem fog menni a jegybank azt követően, hogy többször leszögezte: a nulla százaléktól biztonságos távolságban akarja tartani a rövid kamatokat.

Összességében a bank elemzői szerint a következő hónapokban 355-360 körül stabilizálódhat a forint az euróval szemben, majd 2021 második felében lehet egy kis gyengülésre számítani 365 környékére.

Hasonlóan látják a magyar deviza kilátásait az Erste Bank szakértői is, szerintük 2021 első felében még maradhat 360 körül az árfolyam, majd a jövő év második felében 355-ig erősödhet kicsit a forint az euróval szemben.

A fenti előrejelzésnél egy hajszállal pesszimistább a forint szempontjából a Commerzbank, mely 2021 második felében 370-es euróárfolyamot vár. Optimistább viszont a Morgan Stanley, az amerikai bank szerint jövőre akár 350-ig is visszaerősödhet a magyar deviza.

Vagyis ugyan még korai teljesen biztos 2021-es előrejelzéseket megfogalmazni, de az látszik, hogy leginkább a stabilizálódó árfolyamban bízhatunk jövőre, az ideihez hasonlóan nagy elmozdulásra egyik irányban sincs sok esély. A jelek szerint a 360 körüli árfolyam az MNB számára is kényelmes, hiszen nem fenyeget az új történelmi mélypont, de a deviza erősödése sem fogja vissza a gazdaság kilábalását.

Címlapkép: Shutterstock

Forrás: Portfolio.hu - Deviza rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek