Főoldal Külföld Arra kapnak pénzt a magyar cégek, hogy külföldön építsenek gyárat

Arra kapnak pénzt a magyar cégek, hogy külföldön építsenek gyárat

2 megtekintés

Újabb támogatási program indul az exportáló magyar vállalatoknak – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Facebook-oldalán. Szijjártó Péter kiemelte: a világjárvány nyomán új világgazdasági rendszer és verseny jön létre, amely komoly lehetőséget tartogat az olyan országoknak, mint Magyarország, amelynek gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározza az export.

A magyar vállalatok egyre növekedő részesedésre tesznek szert a magyar exportból – közölte, hozzátéve: ha ez nem így lenne, akkor nem Magyarország adná a 34. legnagyobb exportteljesítményt a világon, azzal együtt, hogy lakosságszám tekintetében csak a 92.

A miniszter szerint számos magyar vállalat olyan exportteljesítményt ért el az elmúlt években, alapvetően a távoli országok piacain, ahonnan a továbblépés már csak akkor lehetséges, ha az adott ország piacán valamifajta jelenlétet hoznak létre. Gyárat építenek, termelésüknek legalább egy egyszerű fázisát az adott országban hajtják végre.

Ezért kedden újabb támogatási programot indítanak azon magyar vállalatok számára, amelyek már komoly teljesítménnyel, eredményekkel jelen vannak távoli országok exportpiacain, annak érdekében, hogy fizikai jelenlétet is létrehozhassanak. Gyártási tevékenységet hozzanak létre, vagy a gyártási tevékenységük egy részét az adott ország piacán hajthassák végre, annak érdekében, hogy exportteljesítményük még tovább növekedjen.

Szijjártó Péter elmondta: erre a programra 23 milliárd forintot szánnak. Augusztus 24-étől lehet benyújtani a pályázatokat, de a regisztráció lehetősége már kedden megnyílik. Az egy vállalat által megszerezhető legnagyobb támogatás 3 milliárd forint.

A miniszter szerint jogos a kérdés, miért támogatják azt, hogy ezek a vállalatok külföldön hozzanak létre beruházásokat. A válasz pedig az, hogy ezek a beruházások növelik az adott vállalat exportteljesítményét, ezáltal Magyarországon is létrehoznak újabb munkahelyeket.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Forrás: 24.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek