Főoldal Életmód Nyálkahártya beültetés segíti a rákból felépült férfit

Nyálkahártya beültetés segíti a rákból felépült férfit

2 megtekintés

Nyálkahártya beültetésével javítottak egy nyelőcsőrákból felgyógyult páciens életminőségén berlini orvosok, a férfi sokkal könnyebben eszik és iszik azóta – közölte szerdán a Vivantes Klinika.

Bonyolult a beültetési eljárás

A szakemberek először a férfi vékonybeléből vettek nyálkahártyát, ezután bonyolult eljárással beültették a nyelőcsövébe, ahol a szövet tartósan megtapadt.

A kép illusztrációForrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

A daganat műtéti eltávolítása után kialakult hegszövet rendkívül megnehezítette a páciensnek a nyelést, így az ivást és a táplálkozást is. Az átültetés óta a férfi már kedvenc tortáját is újra fogyaszthatja – közölte a klinika.

A szakma üdvözli

Orvosi társaságok üdvözölték az eljárást, abban azonban még kételkednek, hogy a módszert a jövőben más területeken is alkalmazni lehetne.Németországban évente több mint 5000 férfinél és 1500 nőnél fedeznek fel nyelőcsőrákot, amelynek jellemző tünetei a nyelési nehézségek és a fogyás.

Forrás: Origo.hu - Egészség rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek