Főoldal Életmód Nyolcvan felett is előnyös lehet az edzés

Nyolcvan felett is előnyös lehet az edzés

4 megtekintés

A rugalmas gumiszalaggal végzett rendszeres erősítő edzés a 80 év feletti nőknél is sok előnnyel járhat: a hatás elsősorban az izmok leépülésének megakadályozása, nem pedig az izomépítés.

Közel száz idős nő alkotta a kontrollcsoportot

A Bécsi Egyetem sportorvosai és táplálkozáskutatói a Vienna Active Ageing Study elnevezésű program keretében végezték kutatásaikat. A kutatást vezető Marlene Hofmann és munkatársai 91 nőt vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 83,6 év volt.

Forrás: MTI/Győri Károly

Véletlenszerűen három csoportra osztották őket: az egyik csoport tagjai rendszeres erősítő edzést végeztek elasztikus gumiszalaggal, a másik csoportban az edzést táplálékkiegészítőkkel és kognitív tréninggel is kiegészítették, a harmadik csoport alkotta a kontrollcsoportot.

Nyolcvan felett is hasznos az edzés

A fontos paramétereket vérvételekkel ellenőrizték, három és hat hónap elteltével végezték a vizsgálatokat.

Az eredmények az erőnléti edzések hatékonyságát támasztották alá

– írják a kutatók a European Journal of Applied Physiology című szaklapban. A lábizomzat ereje 12-14 százalékkal növekedett, a terheléses teszt (felállás karosszékből) 15-18 százalékkal mutatott jobb eredményeket a kontrollcsoporténál.
A vérvizsgálatok szerint elsősorban az izomleépülés megállításában játszik nagy szerepet az edzés.

Forrás: Origo.hu - Egészség rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek